Kangasgrafiikaa osa 2 - Kangastussit

17.1.16

Jatketaanpas juttusarjaa kangastusseista sekä kangasmaaleista. Edellisessä postauksessa esittelin hiukan tusseja joista minulla on käyttökokemusta ja tässä postauksessa olisi tarkoitus jakaa teille muutamia hyödyllisiä vinkkejä itse piirtämiseen. Ajattelin, että loogisin tapa jakaa vinkkejä, olisi dokumetoida jokin oma piirustus- projekti.

Yleensä tällaiset kangastussiprojektit lähtevät minulla liikenteeseen siitä, että luonnostelen haluamani kuvan paperille. Seuraava vaihe on siirtää kuva koneelle ja printata uudestaan paperille. Alla olevaan projektiin tulostin kuitenkin kuvan suoraa netistä. 

Jep. Aina ei tarvitse osata/jaksaa itse piirtää. Meillähän on google  Netti on pullollaan erilaisia tulostettavia ääriviivapiirroksia, joita voit hyödyntää omissa, ei kaupallisissa, projekteissasi.

Hyviä hakusanoja googleen voisivat olla esimerkiksi:
"coloring pictures"
"coloring"
"printable pictures"
"coloring illustration"
ja jos uskallat niin kannattaa kokeilla myös tätä:
"coloring adults" löytyy meinaan aivan upeita piirroksia!

Esimerkiksi tehdessäni meidän neitosille nämä Anna ja Elsa -paidat, etsin sopivat kuvat suoraan netistä. 

Ja miksi kuvat tulee tulostaa paperille? Sekin kyllä selviää jahka jatketaan eteenpäin. Itse lähden liikenteeseen tussiprojekteissa kutakuinkin tällaisten tarvikkeiden kanssa:


1. Kuva tulostettuna yhtenä kappaleena, sekä myös sen peilikuva. Mustesuihkutulostimella tulostettu kuva on aina parempi, mutta kyllä lasertulostinkin toimii jotenkuten. Itseltä löytyy vain lasertulostin, mutta kyllä senkin kanssa eteenpäin päästään.

2. Kontaktimuovia tai vastaavaa
3. Leivinpaperi 
4. Silitysrauta
5. Kangasta jolle piirretään. Itse leikkaan yleensä kankaan jo valmiiksi siihen muotoon mitä aion käyttää. Minusta kuvan asettelu on tällöin helpompaa.

6. Sakset
7. Maalarinteippiä
8. Lajitelma erilaisia kangastusseja ja mahdollisesti kangasmaalia


Aluksi SILITÄN paperille tulostetun kuvan kankaalle. Mustesuihkutulostimella tulostettu kuva tarttuu paremin kuin lasertulostimen. Huomion arvoista on myös, että kuva siirtyy paperilta kankaalle peilikuvana.

Itse laitan tulostuspaperin ja silitysraudan väliin aina leivinpaperin ettei paperi vahingossakaan pääse vaikka syttymään. Silitysraudan annan olla niin kovalla kuin kangas kestää.

Yleensä tarkastan silityksen edetessä kuinka hyvin kuva jää kankaalle näkyviin. Kun olen lopputulokseen tyytyväinen, lopetan silityksen ja siirryn seuraavaan vaiheeseen.

Ja nyt varmaan riippuu sitten teidän lukijoiden näyttöasetuksissa että näkyykö kuvassa "2" ja "3" teillä mitään. Jos ei näy niin luottakaa vain sanaani siitä, että kuva siihen kankaalle on ilmestynyt ;)


Seuraavaksi laitan kankaan nurjalle puolelle kontaktimuovia. Tämä estää kankaan venymisen samalla kun piirrän. Tämän huikean vinkin opin joulunalla ompelulaneilla! En ymmärrä miten olen aiemmin selvinnyt ilman (:

Tässäkohtaa olen suorittanut ns pohjatyöt. Tämä on se kohta jolloin nappaan hommaan mukaan kahvikupin sekä rauhoitun muutaman asteen. Piirtäminenkin sujuu paremmin kun ei ole kiire mihinkään.

Aluksi piirtelin pupun ääriviivat pehmeästi kankaalle Fabrico-tussin sivellinpäällä. Seuraavaksi lisäsin pupuun väriä ja tarkempia viivoja Lindexin-merkkauskynällä. Tässäkohtaa minulla on apumallina kuvasta tulostettu peilikuva.

Ei ehkä vielä näytä kummoiselta, mutta lisätäänpäs muutama kerros tussia ja liitua niin eiköhän se siitä..

Seuraavaksi lisäsin pupuun väriä Pentelin- kangasliiduilla. Vaikutelma oli vielä liian utuinen, joten lisäsin tummempia viivoja uudelleen Lindexin-merkkaustussila. Tässäkohtaa onnistuin myös mokaamaan pupun nenän. Siispä valmiissa työssä pupu sai nenän vaaleanpunaisesta glitterkalvosta.

Lopuksi lisäsin ihan tarkimmat viivat Derwentin ohutkärkisillä tusseilla. Yhden mustetahrankin onnistuin tärväisemään kankaalle.. Tämän mokan paikkasin lisäilemällä silitettäviä timantteja lopulliseen tuotokseen.
Käytin piirtämiseen arviolta tunteroisen aikaa. Eli ihan nopein projekti tämä ei ollut. Lopuksi silitin kuvan kiinni kankaaseen jälleen leivinpaperia apuna käyttäen.
Loputuloksesta syntyi lopulta college-paita meidän nuoremmalle neidolle.Ketään ei ehkä yllätä, että neito itse valkkasi vaaleanpunaiset resorit ;)


Miten meni noin niinku omasta mielestä? Oliko tästä postauksesta sinulle jotain iloa? Toivottavasti oli (: Jatketaanko seuraavaksi kangasmaaleista, vai onko lisää toiveita näiden tussien suhteen?

Saattaisit myös pitää

33 kommenttia

 1. Kokeilin kerran meidän mustetulostimella tuota enkä saanut kuvaa kankaaseen, en sitten millään konstilla! Lopulta kokeilin jooa ensin vähän kostuttaa kuvaa että se leviäisi kankaaseen mutta mitään ei jäänyt kiinni :/ siitä ois niin suuri apu ku ite ei osaa piirtää. Kiitos kuitenkin muista vinkeistä! Olisi kiva kuulla onko jollakin käynyt samalla lailla kuin mulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Ite oon tosiaan aina lukenu, että mustesuihkutulostin on näissä hommissa parempi o.O Laserilla kyllä saa jäljen kankaalle. Pitänee perehtyä hiukkasen lisää.

   Poista
 2. Kokeilin kerran meidän mustetulostimella tuota enkä saanut kuvaa kankaaseen, en sitten millään konstilla! Lopulta kokeilin jooa ensin vähän kostuttaa kuvaa että se leviäisi kankaaseen mutta mitään ei jäänyt kiinni :/ siitä ois niin suuri apu ku ite ei osaa piirtää. Kiitos kuitenkin muista vinkeistä! Olisi kiva kuulla onko jollakin käynyt samalla lailla kuin mulla!

  VastaaPoista
 3. Kiitos hyvistä vinkeistä! Minäkään en ole oikein tuossa tulostesilityksessä kunnolla onnistunut, mutta täytyis kokeilla vielä johonkin sellaiselle uudestaan, mitä oikein kuumalla voisi yrittää :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän siinä sitten on.. Voikohan se riippua silitysraudasta :D Ainakin noita silityskalvoja silitellessä olen huomannut, että joillain raudoilla ne tarttuvat paremmin kuin toisilla.

   Poista
 4. Kiitos hyvistä vinkeistä! Minäkään en ole oikein tuossa tulostesilityksessä kunnolla onnistunut, mutta täytyis kokeilla vielä johonkin sellaiselle uudestaan, mitä oikein kuumalla voisi yrittää :).

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkeistä, tulostetun kuvan siirtäminen kankaalle ja kontaktimuovi olivat minulle ihan uusia kikkoja. Täytynee laittaa ostoslistalle kangastusseja ja tulostinmustetta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Saa kuitenkin suhteellisen helposti täysin omannäköisiä luomuksia (:

   Poista
 6. Söpö paita :) Osaisinpa itsekin piirtää, mutta eipä edes tällainen valmiin kuvan piirtäminen onnistu minulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista ääriviivapiirroksista on mielestäni helpompi lähteä liikenteeseen (: Kannattaa kokeilla (:

   Poista
 7. Kiitos tuosta kontaktimuovi vinkistä! Pariin paitaan maalasin kangasmaaleilla kuvan ihan perus taulusiveltimellä, ja kankaan venyminen meinasi olla ongelma.
  Nyt on muuten derwentit tussit ostettu! Tuo sama musta-valko-harmaa paketti kuin sulla ja lisäksi toinennpaketti jossa värillisiä. Läpäisivät pesutestin, mutta vielä ei ole tullut testiä enempää tussailtua.
  Pitäisi itsekin kokeilla tuo mustetulostimen kuvan silitys, kun olen lukenut jostakin blogista ettei onnistu kuin lasertulostimella.
  Kiitos taas kerran! <3
  T. Maimyx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kontaktimuovivinkki on itesellekkin tosiaan suhteellisen tuore, mutta kyllä erittäin toimiva. Aiemmin aina ärsytti kun kangas venyi ja vanui alta, mutta ei enää (:

   Ja niitä tussejako oli värillisiäkin! Täytyy ehkä harkita myös niiden hankkimista (:

   Poista
 8. Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä! Tekisi mieli heti kokeilla...!

  VastaaPoista
 9. Kyllä oli iloa! Kontaktimuovi vinkki on loistava! Yhden kuvan olen piirrellyt mutta on jäänyt laatikkoon kuva tekemättömien joukkoon. Täytyy uudelleen kokeilla tulostusta jos onnistuisin siinä. Jotain tusseja löytyy mutta liidut haluaisin vielä. Niin ja aivan ihastuttava pupu ja paita! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä tuota tulostamista (: On hiukkasen helpompi lähteä liikenteeseen (:

   Poista
 10. Ihan hirmuisen mielenkiintoista!!! En osaa piirtää yhtään mitään mutta tällä tavalla saattaisin jopa pystyä piirtämään kankaalle jotain yksinkertaista. Jään odottelemaan jatkoa mielenkiinnolla! Ihana pupu!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Ja tuo kuvan tulostaminen ja silittäminen on poistanut itseltäkin osittain paineita piirtää suoraan kankaalle (:

   Poista
 11. Tosi mielenkiintoista! Joskus vuosia sitten ostin lapsille perus teeppareita ja saivat itse piirrellä omat paidat. Kontaktimuovi olis ollut kiva sana ,kun olisi silloin älynnyt.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo! pitäis itsekin antaa lasten piirtää jotakin omiin paitoihinsa! Tulis varmasti veikeää (:

   Poista
 12. Aivan upea! Minäkään en ole onnistunut silittämällä, tai edes prässillä kuvaa kankaalle vaikka on mustesuihkulla tulostettu. Onneksi löytyy kuitenkin ihan siihen tarkoitettu siirtokynäkin :)

  VastaaPoista
 13. Olisi kiva kuulla kuinka hyvin nämä on kestänyt pesuja? Onko siis vaivan väärti taiteilla kuvia vai tuhoutuuko ne heti muutamassa pesussa?

  VastaaPoista
 14. Hieno pupu ja hieno paita! Mäkin tulen kertomaan, että kerran olen samaa siirtotekniikkaa kokeillut, enkä ole saanut kuvaa siirtymään. Mullakin tulostimena mustesuihku ;)

  Mutta pakko on kyllä kokeilla vielä uudestaan. En suostu uskomaan, ettei se onnistuisi.

  VastaaPoista
 15. Kiitos vinkeistä :) Kiva pupu syntyi!

  VastaaPoista
 16. Olipas selkeät ohjeet. Minä olenkin ihmetellyt, että osaako kaikki piirtää niin hyvin, että piirtävät suoraan kankaalle. Paljastit siis kaikki salat ja sait minutkin uskomaan, että voisin onnistua samassa ;-)

  VastaaPoista
 17. Suuret kiitokset selkeästä ohjeesta! Kontaktimuovi-vinkki tuli tarpeeseen, olen aiemmin teipannut kankaan kiinni pahviin, mutta siinäkin hiukan pääsee kangas venymään (jos on siis joustavasta kyse). Poika on kuvittanut useat paidat ja kauppakassit isovanhemmilleen lahjoiksi ja ne on kyllä hauskoja.

  VastaaPoista
 18. Luin tuon aiemman ja tämän postauksen samaan aikaan. Itselläni on paljon erilaisia kangastusseja ja värejä, mutta en osaa niitä oikein käyttää. Toinen syy on se, etten osaa piirtää. Mutta ratkaisit nyt minun ongelmani, kokeilen tuota kuvan siirtoa kyllä! Saa nähdä miten onnistun, mutta yksinkertaisesta lähden liikkeelle. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 19. Tosi hyvä ja avartava postaus! Näiden vinkkejen avulla jopa tämmöinen surkea piirtäjä voisi saada jotain kelvollista aikaan. :)

  VastaaPoista
 20. Voisko tuo tulostuskuvan siirtymisen salaisuus olla siinä, että se tulostetaan juuri ennen silittämistä jolloin muste ois viel tuoretta?

  VastaaPoista
 21. Ihana pupu! Ja kiitokset kontaktimuovi-vinkistä, se oli todellinen helmi! Laitoin linkin tästä omaan blogiini, toivottavasti se sopii? http://kymmenenlastakaksiossa.blogspot.fi/2016/02/valilla-itsellekin.html

  VastaaPoista
 22. Kiitos vinkeistä, kiva pupu syntyi. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksikin. Ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
 23. Ihana pupu <3 Osaisinpa itsekin piirtää :D

  VastaaPoista
 24. Nimenomaan pitää olla lasertulostin jos tuota silityskikkaa käyttää. Mustesuihkun muste ei siirry😉

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!