Kangasgrafiikaa osa 1 - Kangastussit

2.1.16

Niin se vuosi taas vain vaihtui ja tälle vuodelle keksitään taas uudet kujeet ;)  Jo pidempään on pyörinyt mielessä tehdä pieni juttusarja kangastusseista ja maaleista sekä erilaisista tekniikoista miten niitä mm voi hyödyntää. Mikään mestari en näissä hommissa todellakaan ole ja todennäköisesti tekniikkani ovat enemmän tai vähemmän sinne päin jos niitä edes onkaan. Tarkoitus on saada teidätkin innostumaan ja kokeilemaan minkälaista grafiikkaa voitte saada kankaalle aikaiseksi.

Lähdetään liikkeelle kangastusseista ja liiduista jotka omistan. Kuten kuvasta näkyy niitä ei kauheasti ole, mutta näiden kanssa olen päässyt itse aivan mukavasti alkuun.
Mustia tusseja omistan kolmea eri merkkiä ja edelleen se täydellinen olisi hakusessa. Värillisiä tussejakin on muutama minulle eksynyt.


1. Ehdoton suosikki, pitkän aikaa, on yllättäen ollut Lindexin merkkaustussi. Luonnollisesti olen sen joskus ostanut Lindexiltä ja hintaa taisi olla  noin 3 €. Tussilla saa mielestäni melko hyvän paksuista viivaa aikaiseksi ja se on pysynyt lasten vaatteissa, toistuvista pesuista huolimatta, mielestäni hyvin. Mikään musta se ei enää monen pesun jälkeen ole, mutta ei mitenkään älyttömän haalistunut. Sen väri tarttuu helposti kankaalle ja sillä on jopa mukava piirtää.

2. Toinen pitkäaikainen tuttavuus on Fabrico. Omani olen ostanut Suomalaisesta kirjakaupasta. Niitä saa ostettua irtona ja ne ovat noin 3-4 € / kpl. Näissä tusseissä pidän siitä että niissä on kaksi päätä. Pehmeä ja sivellinmäinen häivytyksiin sekä ohuempi pää esimerkiksi tarkempiin rajauksiin. Väri on ehkä hiukan mustempi kuin esim. Lindexin tussissa, mutta piirtämismukavuus ei ole huipussaan. Siinä missä Lindexin kynä suorastaan liitää kankaalla, saa tällä kynällä piirtää saman viivan useampaan kertaan jos halua suoran viivan jossa ei ole "töksähdyksiä". 

3. Uusin tuttavuuteni kangastussien saralla on tämä Derwentin Graphik tussi. Sen pää on kaikista omistamistani tusseista ohuin ja sillä saakin aikaiseksi ihanan ohutta viivaa. Tussia voi käyttää myyjän mukaan kankaan lisäksi myös esim. lasi ja metallipintoihin (en ole testannut). Tätä tussia ei myydä yksittäin vaan ostin sen settinä viiden muun kynän kanssa. Setti maksoi 18 € ja siinä oli mustan kynän lisäksi kolme erilaista harmaata sekä valkoinen. Oman pakettini ostin käsityömessuilta enkä muista ollenkaan mistä kojusta. Tätä tussia olen ehtinyt kokeilla vasta yhteen lasten paitaan, mutta kuva on näyttänyt pysyvän siinä hyvin. Toimintatavaltaan tämä myös eroaa kahdesta muusta sillä väri on nestemäisenä tussin sisällä. Tussi tulee ravistaa aina ennen käyttöä ja sitä painellaan hetken aikaa jotta väri lähtee kulkemaan. Ihan sujut en ole vielä tämän tussin kanssa. Jälki on ihanan ohutta, mutta jokin silti tökkii.

4. Fabricon tusseista olen hankkinut myös noita värillisiä versioita ja ne ovat pysyneet mielestäni erinomaisesti pesuissa! Sivellinmäinen pää mahdollistaa kuvien piirtämisen tai värittämisen liukuväritettynä, mikä on mielestäni mahtavaa! Väri on näissä ihanan intensiivistä ja piirtäminen helpompaa kuin mustalla versiolla, kumma juttu sinänsä.

5. Viimeisenä laitoin testikankaalle hiukan mustaa kangasliitua. Näistä liiduista en ole oikein pitänyt. Piirtäessä väri tarttuu kankaalle hyvin ja piirtämiskokemus itsessään on miellyttävä sillä liitu liukuu näppärästi kankaalla. Juuri piirtämisen jälkeen lopputulos on ihanan intensiivinen, kuitenkin ensimmäisen pesun jälkeen kuva on TODELLA haalistunut. Itse en ole viitsinyt juurikaan tuhlata aikaani näihin. Ostin kyseiset värit ompelutoverilta, joka ei myöskään pitänyt näistä, joten en valitettavasti osaa vinkata mistä niitä voi hankkia.

Yleisesti ottaen kaikki omistamani tussit (+liidut) näkyvät parhaiten vaaleilla kankailla. Mitä tummempi kangas, sen huonompi peittävyys. Kaikki tussit tulee myös kiinnittää silittämällä kankaaseen ennen pesua.

Tein vielä pienoisen pesutestin tusseille. Ehkä alla olevasta kuvasta saa edes jonkinlaista osviittaa siitä, miten tussit käyttäytyvät pesussa. 


Kuten kuvastakin saattaa huomata on alalaidassa oleva liitu haalistunut kaikista voimakkaammin.


Minkälaisille tusseilla te piirtelette? Olisi ihana löytää "se täydellinen" musta tussi.

P.S Seuraavaksi vuorossa vinkkejä piirtämiseen.

 

Saattaisit myös pitää

17 kommenttia

  1. Tätä lajia en olekaan vielä uskaltautunut kokeilemaan. En ole koskaan ollut hyvä piirtämään, tikku-ukkoja kummempia en oikein osaa piirrellä.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän tuon "en osaa piirtää tunteen". Seuraavassa postauksessa saattaa tulla vinkki siihenkin vaivaan ;)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen aihe! Minulla on Sinellistä ostetut kangastussit, innostus laantui kerta kokeiluun. Niillä on todella vaikea saada tasaista jälkeä, värittäminen aivan mahdotonta. Vikahan saattaa olla kyllä käyttäjässäkin :) Tiedä vaikka innostuisin uudelleen kokeilemaan tämän juttusarjan myötä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehkä vielä antaa uusi mahdollisuus (: Tai sitten ostaa muutama uusi ;)

      Poista
  3. Minulla ei piirrustustusseista ole mitään kokemusta, ainoastaan väritellyt olen kangastusseilla. Mielenkiintoinen juttusarjan aihe, jään ehdottomasti seurailemaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että kiinnostaa! Ja muutama kangastussi ei ole koskaan pahitteeksi ;)

      Poista
  4. Mää sain mieheltä Derwentin tusseja kaks settiä jouluna ja tykkään niistä kyllä tosi paljo! Musta niillä piirtäminen on ihan normipiistämistä, ku yleensä kangastusseilla piirtäminen on aika nihkeetä. Sain myös sellasen itsekseen haihtuvan tussin, jolla voi piirtää luonnoksen kankaaseen. Sekin on kätevä! Jostain blogista ne derwentit bongasin, mutten enää muistanu mistä niin sinähän se taisitki olla. Kiitos siis vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos oot tykänny! Mun musta tussi vain oli viallinen kun siitä tipahti pää pois äsken kun sillä taas piirtelin :/ Ja en tietystikään muista sitä puljua mistä kynän ostin. Täytynee kirjoitella suoraan Derwentille postia (:

      Poista
  5. Mukavaa kun teit aiheesta postauksen, kangastusseja/liituja en ole vielä kokeillutkaan:) Mielenkiinnolla jään seurailemaan jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla! Mietinkin, että tämä on varmaan aihe joka ihmisiä kiinnostaa (:

      Poista
  6. Jään mielenkiinnilla odottamaan jatkoa!

    VastaaPoista
  7. Onpas kiva, että tästä aiheesta kirjoitat. Odotan innolla jatkoa. Minulla on ikeasta ostetut kangastussit. Melko uusi hankinta, enkä ole hirveästi ehtinyt testailemaan, mutta värittely sujuu ainakin hyvin. Pesun kestävyys on vielä testaamatta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo joo! Niitä Ikean tusseja mulla ei olekaan kun ovat ilmeisesti aika paksupäisiä..? Mutta olen kuullut tosiaan että värittämiseen ovat hyviä ja ilmeisesti ihan hyvin pysyvät myös pesuissa. Pitäneeköhän joku lomapäivä piipahtaa muksujen kanssa ikeassa :P

      Poista
  8. Jipii! Olenkin odotellut tällaista blogi aihetta! :)
    Itselläni on vain jotkut halvat centropenin kangastussit, joilla ei tee yhtään mitään. Nuo Derwentit aijon hankkia sen sun yöpaita bloggauksen seurauksena! :) Löysin pari verkkokauppaa joista niitä saa.
    Kangasmaaleihin (kangasvärit) olen nyt tutustunut parin puseron kokeilulla.
    Toiseen tein ruohonleikkurin renkaalla jälkiä ja toiseen maalasin ihan vain pensselillä Ninjago-lego ukkelin. Pari muutakin ideaa on mielessä :) Ihan mahtavaa puuhaa!
    Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä sinulta seuraavalsi tulee! Ihanaa tätä vuotta!
    T. Maimyx

    VastaaPoista
  9. Mielenkiintoinen postaus. Hyvin vähän olen itse piirtänyt tusseilla kankaalle, pojan kanssa lahjoja tehty lähinnä. Oma suosikkini on Marvyn the fabric marker. Kovin paljoa en ole niillä ehtinyt tehdä, mutta helppo niillä on piirtää. Värin kestosta ei vielä ole paljoa kokemusta, miehen valkoisessa paidassa ainakin ovat pysyneet ihan ok. Ostin ihan muutaman värin, Askartelukulmasta n.3-4€ kpl. Niillä on kyllä nettikauppakin.

    VastaaPoista
  10. Hurahdin, kiitos vaan :D Ei kai, ihan mahtavaa, että kirjoitat näistä!!! Jään innolla odottamaan seuraavia osia! Tussit tuli hankittua ja niillä ekat kokeilut on nyt tehty. Koukuttavaa puuhaa!!!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!