Bodyn kääntöhihan ohje

16.7.14


Piipahdin pari viikkoa sitten lapsuudenystäväni vauvakutsuilla Pohjois-Suomessa. Ompelin tulevalle pienelle vauvalahjan kangaslaatikossa olleista tilkuista. Lahjaan sisältyi kääntöhihoilla varustettu body, jonka tekovaiheista näppäsin muutaman kuvan, tarkoituksena väsäillä teille lukijoille jonkinmoisen ohjeentapaisen. Näitä kääntöhihojen tekotapoja on varmasti monia, mutta tämän hyväksi havaitun tavan opin viime talvena Satuilua- blogin Sadulta (:

Aluksi muokkasin tavallisen bodyn hihan kutakuinkin näin:


Aloitin kaavan muokkauksen leventämällä kaavaa hihansuuta kohti. Levennys on mielestäni välttämätön, sillä hiha kapenee jonkin verran kääntöhihan osia kiinnitettäessä. Tämän jälkeen lisäsin keskiviivasta etukappaleen puolelle tulevaan hihan pituuteen neljä senttiä. Arvelin pienoisen vauvan nyrkin mahtuvan tuohon neljään senttiin. Hihan keskiviivasta takakappaleen puolelle tulevaan hihan puoleen lisäsin vastaavasti kahdeksan senttiä pituutta sillä se taitetaan hihaa kasatessa etupuolen päälle.

Ollaanko kartalla hihan muokkailuista..? Jos Tässäkohtaa vielä hihan muokkailut ja muoto mietityttävät niin eiköhän kaikki selviä kasausvaiheessa:

Kaavamuokkauksien jälkeen leikkelin hihat yhdessä muiden bodyn osien kanssa. Kasaamisen aloitin hihansuiden huolitteluista.


1. Kanttasin aluksi lyhemmäksi jääneen hihapuoliskon. Tätä varten leikkasin kantin syvyisen halkion hihapidennysten tyveen.

2. Kantin kiinnitin kantinkääntäjän avulla.

3. Pidempään hihapuoleen tein 1,5cm taitteen jonka

4. ompelin kaksoisneulalla.

Hihansuiden huolittelin jälkeen pääsin kasaamaan hihat:


5. Käänsin pidemmän hihapuolen kantilla huolitellun hihapuolen kanssa samaan tasoon.

6. Seuraavaksi käänsin hihan oikeat puolet vastakkain.

7. Aputikkasin kääntöhihan paikoilleen suoralla ompeleella. (Lyhempi sivu ommellaan vain kääntöhihan pituudelta kiinni, myös huolitteluvaiheessa.)

8. Aputikkauksien jälkeen  saumuroin hihat paikoilleen bodyyn.


9. Hihojen kiinnityksen jälkeen saumuroin äsken aputikatun pitkän sivun kiinni. Samalla huolittelin myös toisen puolen ompelukoneen huolitteluompeleella. 

10. Lopuksi litistin vielä kantin saumavarat ompelukoneen suoralla ompeleella.

11. Kiitos valmis.

Yllä valmistuneen kietaisubodyn lisäksi kaverin tuleva pienoinen sai myös pari muutakin kietaisubodyä.
Sekä pitsivetoketjulla varustetut potkarit, myssyn ja tuttiketjun.
Vaatteiden jämätilkuista syntyi vielä tilkkupeitto samaan settiin.
Tällainen vauvalahja kokonaisuudessaan matkasi odottelemaan tulevan pienoisen syntymää:

Juhlat sattuivat sopivasti olemaan Kempeleen liepeillä, joten tulihan sitä tietysti piipahdettua metsolassakin. Kankaiden ihastelun lisäksi onnistuin törmäämään myös erääseen lukijaani putiikissa. Aina yhtä hämmentävää tulla tunnistetuksi (:

Metsolasta napatut kankaatkin ovat jo valmistuneet vaatteiksi, mutta katsellaan millä aikataululla ne tänne blogiin tupsahtelevat ;) 

Saattaisit myös pitää

19 kommenttia

 1. Herttinen kuinka olet näppärä ja nopea! Ihana setti <3

  VastaaPoista
 2. Onpa somia! Hyvin käy kankaiden kuosit ja värit yhteen.

  VastaaPoista
 3. Tosi hienoja, peitto varsinkin on tosi kivannäköinen!

  VastaaPoista
 4. Vau, onpa ihania vaatteita ja kerrassaan upea lahja kaikkineen! Tässä yksi päivä mietinkin tuota kääntöhihojen tekoa ja tässä ohje tuli kuin tilauksesta! Kiitos! :)

  VastaaPoista
 5. Ihan mahti setti <3 ei pitäs katella tälläsiä ;) :D

  VastaaPoista
 6. Aaaww <3 Ihania vaatteita ja tuo tilkkupeitto on upea!

  VastaaPoista
 7. Ihana lahjasetti! Kiva, kun vastasyntynyt saa muutakin väriä perinteisten vauvavärien sijaan. Oikea kesäauringon paiste loistaa näistä!

  VastaaPoista
 8. Voi että, nää on aivan ihania! Oisin ikionnellinen moisesta lahjasta ja niin oli varmasti saajakin :) Tilkkupeitostasi tuli nostalginen olo, sillä samantyylisen samoilla väreillä tein omalle vauvalleni talvella♥

  VastaaPoista
 9. Voi että mikä paketti <3 Ihan mahtavat väritkin!

  VastaaPoista
 10. Pyörtyikö sun kaveri kun sai nämä? :-) Ihan super ihana vauvalahja meinaan. :-)

  VastaaPoista
 11. Aika tuhti mutta raikas vauvalahja :)
  Palailin tänne etsimään tätä kääntöhihabodyn ohjetta ja hyvältä näyttää, nyt eiku vääntämään. Oliko tuon bodyn kaava muuten warmly wrapped vai mikä? Kiitos inspiroivasta blogistasi, tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivoi. Tämäkin kommentti mennyt ihan ohi :/ mutta juu tämä kaava on itseasiassa muokattu Ottobren happy-squirlle bodystä (:

   Poista
 12. Moikka! En tiedä luetko tätä kommettia enään,mutta saanko kysyä millä koneilla huristelet.? Onko käytössäsi peitetikkikone vai kanttaatko reunat kaksoisneulalla ja nauhanohjaimella niinkuin ilmeisesti yllä olevassa kuvassa on. Minkä merkkinen ompelukone sinulla on kun nuo kaksoisneulan langat näyttävät menevän neulojen molemmin puolin. Onko tämä sinun koneessa valmiina.? onko nauhanohjain toiminut normi koneessa hyvin?
  T:Taina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi (: blogger ei enää nykyisin ilmota mulle teijän kommenteista niin jotku saattaa jäädä huomaamatta. Onneksi kaveri vinkkas että joku kyselee multa jotaki (:

   Eli mulla on Pfaff Ambition 1.0 ja siinä tosiaan on valmiiksi noille langoille omat paikkansa kaksoisnaulaa ajatellen. Ja tosiaan peittaria en omista että ompelukoneella suristellaa.

   Ja kantinkääntäjä löytyy. Ebaystä tilattu ja hyvin on toiminu teippailemalla tuossa ompelukoneessa (:

   Poista
 13. Pakko kysyä, et millaset saumanvarat lisäsit kääntöhihojen kohdalle?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!